YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Programın Amacı
Otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan kişiler yetiştirmektir. Yiyecek içecek personeli müşterilerin isteklerini alır, istekler doğrultusunda maliyeti hesaplar ve müşteriye bildirir. Alınan istekler doğrultusunda malzemeyi satın alma, pişirme ve müşteriye iletme işlerinde çalışanları görevleri doğrultusunda bilgilendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlar. Hizmetin yerine getirilmesinde oluşabilecek aksaklıklara müdahale eder; hizmet sonrası şikayet, dilek ve önerilerin alınmasını sağlar. Gıda ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip eder ve gereğini yapar.
Gereken Nitelikler
Yiyecek-İçecek Hizmetleri meslek elemanı olmak isteyenlerin bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen, koku ve tat alma duyumları gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Yiyecek-İçecek Hizmetleri programını bitirenlere "Yiyecek-İçecek İşletmecisi" unvanı verilir. Yiyecek-İçecek Hizmetleri meslek elemanı, genellikle büro ortamında veya kapalı mekanlarda (mutfak, bulaşıkhane, depolama yerleri, restoran ve otellerin servis-bar kısımları) çalışır. Zaman zaman açık alanda da çalışabilir. Çalışma saatleri düzenli olmayabilir. Akşam, gece saatleri ile tatil günleri de çalışmak durumunda kalabilir. Çalışırken mutfak personeli, servis personeli, teknik servis ve müşterilerle iletişim halindedir.
Çalışma Alanları
Yiyecek-İçecek Hizmetleri programını bitiren kişilerin çalışma alanları oldukça geniş sayılabilir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, bar, fast-food, catering (ikram hizmetleri), konaklama tesisleri gibi yiyecek-içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.