T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARTEPE - Akçakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İşletmelerde Beceri Eğitimi

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ

Ortaöğretim kurumları yönetmeliği doğrultusunda; Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler, öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, sektörü tanımalarını, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini sağlamak amacıyla staj çalışması yapar.

İşletmelerde beceri eğitimi; Meslekî ve Teknik Öğretim okul ve kurumlarında tam gün tam yıl eğitim uygulamasına ilişkin yönerge doğrultusunda okulumuzda yaz dönemi süresince yapılır. Staj süresi yaklaşık olarak 5 ayı kapsamaktadır.

Okulumuzda öğrencilerin işletmelere yerleştirilmesi; eğitim gördüğü alan ve dala göre bölgesel özellikler de göz önünde bulundurularak sektörün beklentilerini yansıtacak şekilde sektör temsilcileri, okuldaki koordinatör öğretmenler ve alan öğretmenlerinden oluşan komisyon kararı ile belirlenir.

Sektörün özelliği, çalışma ve kapasite durumu ile okul ve iklim şartları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan iyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri, Bakanlıkça uygun bulunan diğer alan/dallarda 10 sınıfta alan ortak derslerinin eğitimini tamamlayan öğrenciler, 11 ve 12. sınıfın dal derslerinin eğitimini işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak artar.

Öğrencilerin mesleki eğitimlerini aynı işyerinde sürdürmeleri esastır. Beceri eğitimi, işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından kurumda staj yapması gerekli görülenler ile yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj çalışması, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde kurumda da yaptırılabilir. İşletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret, asgari ücretin % 60'ından aşağı olamaz.

Öğrencinin işletmede mesleki eğitime devam ettiği sürece 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortası hükümlerine göre öğrencilerin okul/kurum müdürlüğünce sigorta primleri yapılır. Bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar için ayrıca genel sağlık sigortası primi ödenir.

İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla ders yılının son haftasında beceri sınavına alınırlar. Bu sınav, dersin özelliğine göre komisyonca alınacak karar doğrultusunda uygulamalı ve/veya yazılı olarak yapılır.

Beceri eğitimi dersinin 24 saat olmasından dolayı öğrencilerin berceri sınavından aldığı notlar karne ve diploma notlarını da etkilemektedir. Her öğrenci, alan/dalın öğretim programındaki ilgili sınıfa ait temrin, iş, proje, deney veya hizmetin en az % 80 ini yapmak ve uygulamalardan başarılı olmak zorundadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2022 - Güncelleme: 29.12.2022 10:06 - Görüntülenme: 208
  Beğen | 1  kişi beğendi